17 Kasım 2010 Çarşamba

Halitağa Caddesi ve At Heykeli

Eskiden çeşmesiyle ve Sümerbank'ıyla meşhur ve araç trafiğine açıkken keşmekeş içinde bir Halitağa caddesi vardı. Şimdi ise yaklaşık 10 yıldır "Dershaneler Sokağı" adıyla anılan, trafiğe kapalı ve kenarlarında gün boyu yaşlıların oturup sohbet ettiği apayrı bir cadde var. Belki de bir Bahariye benzeri ancak hem tarihi dokusuyla hem de mekanlarıyla yanından sadece geçebilecek bir Bahariye benzeri yaratılmaya çalışıldı, Halitağa Caddesi trafiğe kapatılarak. Eski haline göre artış da oldu gerek gayrimenkul fiyatlarında gerekse kiralarında. Haftasonu onlarca dershaneye giden binlerce öğrencinin geçti Halitağa Caddesi'nde 2-3 yıl önce çevredeki üzeri açık tek yer olan çay bahçesinin girişindeki "At Heykeli"ni bilmeyen Kadıköylü yoktur sanırım. İlk başlarda tamamen orijinal(!) haline sadık olarak yapılan bu devasa at heykeli daha sonra toplum kılıfına uydurulmuştu.
İşletmenin tadilat görmesinden sonra ise tamamen kaldırılan bu kısa süreli ama meşhur Kadıköy objesinin son halini merak eden var ise;

2008 yılında Elmalı Çeşme Sokak ile Hayrullah Efendi Sokağın kesişiminde bulunan çöp kutusunun fotoğraflarına bir göz atıversin, belki tanıdık bir sima görebilirler:



Ya işte her şeyin sonu böyle diye hazin bir bitiş yapmayacağım ancak Kadıköy'de bir Boğa Heykeli dururken böyle de kısa süreli oldu bu meşhur müstehcen atın sonu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder